UN ALTFEL DE 8 MARTIE

UN ALTFEL DE 8 MARTIE

Despre ce este ziua de 8 Martie? Este cumva despre miile de flori multicolore comercializate la fiecare colț a căror vitalitate scade cu fiecare clipă petrecută-n soare? Este cumva despre creme, rujuri, seturi de machiaj, parfumuri, articole vestimentare sau alte accesorii expirabile sau demodabile? Este cumva vorba despre cinele romantice pretențioase sau excursiile exclusiviste care fac ca „prețul” unui lucru să fie echivalent cu „valoarea” acestuia?

Țin să cred că Ziua Internațională a Femeii, cum mai este cunoscută ziua de 8 Martie, transcede limitele mundanului consumerist și reprezintă mai mult decât o sărbătoare laică, capitalistă, caracterizată de binomul vânzare-cumpărare unde valoarea este direct proporțională cu prețul. Dacă această dată nu este reprezentată de nicio opțiune din cele enumerate mai sus, atunci cu ce anume o putem identifica și care ar fi una dintre imaginile corecte pe care ni le putem forma cu privire la ziua de 8 Martie?

Pentru a înțelege într-o măsură mai mare semnificațiile zilei și ramificațiile acesteia în ziua de astăzi, relatarea unor aspecte din istoria universală se dovedește a fi extrem de utilă. Scurtul istoric al zilei de 8 Martie este unul surpizător de scurt, de „numai” un secol. Totul a început în 1909, la New York, când Partidul Socialist american a decis sărbătorirea primei Zile Naționale a Femeii, în data de 28 februarie, în onoarea grevelor din anul precedent, greve ale femeilor care au prostestat împotriva condițiilor de muncă. Mai apoi, un an mai târziu, de data asta pe „bătrânul continent”, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga s-a propus și votat în unanimitate, de peste 100 de femei din 17 țări, stabilirea unei zile internaționale a femeilor, însă fără a fi specificată o dată exactă. Prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Femeii a fost în 1911, la 19 martie, când în țări precum Austria, Danemarca, Germania și Elveția, femei și bărbați deopotrivă au organizat manifestații ale căror cereri priveau dreptul la vot, dreptul femeilor de a lucra în condiții nediscriminatorii sau dreptul la educație vocațională. De ce 8 Martie? Ei bine, Ziua Internațională a Femeii a devenit o modalitate de a protesta împotriva Primului Război Mondial, iar în Rusia mișcarea pacifistă avea loc în ultima duminică din Februarie, ce coincide (în calendarul Gregorian) cu data de 8 martie. De aici și până la internaționalizarea și legiferarea Zilei Femeii nu a fost decât un pas; un pas de câteva zeci de ani. Abia în 1975, an declarat de către ONU drept „Anul internațional al Femeii”, ziua de 8 Martie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Femeii.

Am văzut așadar că lupta pentru emanciparea femeii și pentru dobândirea de drepturi egale cu cele ale bărbaților a fost și este una continuă, drumul parcurs în vederea instaurării unei egalități de gen fiind unul extrem de sinuos. Ziua de 8 martie reprezintă un memento pentru toate realizările femeilor din întreaga lume, realizări de natură politică, economică, socială, cultural-literară sau ștințifică. Nu intenționez să realizez o listă a celor mai de seamă reprezentante ale „sexului frumos”, fiindcă efortul depus de acestea a fost unul comun și fiecare merită o parte din laudele reușitelor. Că tot veni vorba de sintagma „sexul frumos”, am certitudinea că poate fi alăturată și eticheta de „inteligent”, fiindcă femeile reprezintă mai mult decât „frumusețe” (fie înțeleasă într-un sens superficial ca „plăcută vizual” sau într-unul mai profund, de „frumusețe spirituală”), ele pot îmbrăca concomitent haina „rațiunii”, cât și pe cea a „frumosului”.

În final, fără a ne mai lungi prea mult cu vorba, am mai putea adăuga doar faptul că prețuirea femeilor nu este un eveniment „de unică folosință”, de o singură zi, ci este o datorie zilnică și permanentă, cum este și lupta pe care încă o duc multe femei din lume pentru egalitate în drepturi și pentru o viață demnă, efort pe care ar trebui să îl susținem neîncetat.

Acestea fiind spuse, Societatea Studenților Europeniști, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, le urează tuturor femeilor un 8 Martie însorit, o primăvară înflorită, un an îmbelșugat, o viață împlinită și o existență fericită!

Articol realizat de:
George Luțu Pristavu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *