Simularea Parlamentului European – Ediția a XI-a

Simularea Parlamentului European – Ediția a XI-a

A sosit vremea să anunțăm noua ediție a proiectului intitulat Simularea Parlamentului European sau, cum ne place nouă să îl numim, SimPE pentru perioada 6-12 mai. Este o ediție specială cea de anul acesta, venind în contextul preluării Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România. Așadar, toți ochii sunt ațintiți asupra reprezentaților țării noastre care duc o intensă muncă în orgamismele, grupurile și structurile Uniunii Europene. De asemenea, importanța ediției de anul acesta a sporit și mai mult având în vedere faptul că în luna mai vor avea loc alegeri europarlamentare.

            De fapt, CE reprezintă Simularea Parlamentului European? Este un proiect aflat sub tutela Societății Studenților Europeniști care, după cum îi spune și numele, vizează reproducerea procesului decizional și a modului de activitate al Parlamentului European. Participanții sunt astfel familiarizați cu metodele de lucru și cu tematicile, preponderent din sfera europeană sau globală, fiind angrenați activ în acest mediu disimulat, asemănător celui de la nivelul Uniunii Europene și a instituțiilor sale.

            Scopul sau scopurile principale pe care le urmărește acest proiect au în vedere dezvoltarea, în rândul participanților, a abilităților retorice și oratorice, a artei negocierii și a rezolvării problemelor de tip criză, precum și a celor de leadership și lucru în echipă. Cum se întâmplă asta? Ei bine, acestea se vor petrece în cadrul unor dezbateri tematice deschise, a unor dialoguri structurate și mediate întocmai cu cele care au loc la nivel înalt în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

            În ceea ce privește întrebarea Cine?, răspunsul nu poate fi mai simplu: tinerii și studenții interesați de ceea ce se petrece atât la nivel înalt în cadrul Parlamentului European și cum pot deciziile de acolo să ne influențeze viața de zi cu zi, cât și cei care prezintă spirit civic și dorință de schimbare. Fiindcă la SimPE se formează relații, prietenii, comunități de oameni, în adevăratul sens al cuvântului, care împărtășesc viziuni asemănătoare și care tind spre valori comune specifice democrației moderne. În acest mod se relevă un alt scop al proiectului, cel de a promova principiile democratice de luare a deciziilor și de a accentua importanța participării tinerilor în procesul decizional.

            Acestea fiind spuse, dacă obiectivele pe care proiectul intenționează să le atingă sunt în concordanță cu propriile scopuri și dacă unul dintre țelurile tale este de a-ți dezvolta o parte dintre abilitățile enumerate anterior, atunci locul tău este la SimPE!

            Per SimPE ad astra

Înscrierie-te aici !

Articol redactat de:
George Pristavu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *