SimPE – tips and tricks pentru ediția a XII-a

Societatea Studenților Europeniști

SimPE – tips and tricks pentru ediția a XII-a

Simularea Parlamentului European își va desfășura anul acesta cea de-a douăsprezecea ediție a sa. Între 11 și 16 mai ai ocazia să urmărești și să faci parte din procesul decizional luat la nivel european. Totodată, ai ocazia să acumulezi informații noi cu privire la modul de funcționare, structura și influența Uniunii Europene asupra cetățenilor din statele membre.

SimPE este un proiect național care se bazează pe structura procesului decizional al Parlamentului European. Astfel, în cadrul acestui proiect vor exista ședințe de partid, ședințe de comisii, plenuri iar participanții vor fi împărțiți pe grupuri politice, partide și țări.

Comisiile vor fi coordonate de către directori, care vor avea drept responsabilitate moderarea ședințelor. Ședințele de Comisie se vor baza pe dezbateri, în postura cărora participanții se vor afla în rolul principal. Ședințele de partid au ca rol discuția și planificarea strategiei de susținere a ideologiilor politice reprezentate și a interesului partidului. În urma ședințelor, rezoluțiile sunt modificate pe baza amendamentelor propuse și votate, iar variantele finale vor fi prezentate în ședința plenară, pentru a fi aprobate (sau nu) de către toți ,,europarlamentarii”.

Ediția de anul acesta are în prim plan tema “Gestionarea crizelor și solidaritatea în spațiul European”. Aceasta se va desfășura online prin intermediul platformei de videoconferință ZOOM, iar dat fiind faptul contextului pandemic, aceasta va fi gratuită.

Ediția SimPE-2021 este probabil unul dintre cele mai importante și mai interesante proiecte organizate de către Societatea Studenților Europeniști, deoarece se adresează exclusiv asupra spectrului politic. Acesta are menirea de a pune în aplicare cunoștiințele consumatorilor de știri și informații politice.

V-am pregătit câteva tips and tricks despre Parlamentul European și atribuțiile pe care le are un europarlamentar!

  • Parlamentul este organul legislativ cu un rol foarte important în adoptarea legislației și este extrem de vocal în orice decizie stabilită în cadrul Uniunii Europene.
  • Europarlamentarii care intră in componența Parlamentului European au 3 niveluri de activitate simultane după cum urmează:
    • La nivel național– își reprezintă statul din care face parte în PE
    • Politice – Fac parte din componența unui grup european politic
    • Specializare – Fac parte dintr-o anumită comisie de specialitate
  • Activitatea fiecărui europarlamentar derivă datorită celor trei niveluri (ședințele de partid, ședințele de comisie și plenul)
  • Ședințele de partid, organizate la nivelul Parlamentului European au menirea de a contura interesele ideologice, ședințele de comisie din cadrul comisiilor de specialitate au rolul de a analiza și de crea amendamente pentru actul legislativ iar plenul reprezintă dezbaterea finală pentru poziția oficială a PE.

Vino la SimPe, proiectul care te va introduce în întregul proces decizional al Parlamentului European.

 

2 răspunsuri

  1. Lilia spune:

    Cum mă pot înregistra la SPE ediția 12-a. Nu găsesc nici un link. Vă rog să mă ajutați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *