Primul pas spre viitor

Primul pas spre viitor

Emoţia, speranţa, curiozitatea şi entuziasmul se amestecă printre omuleţii voluntari din SSE odată cu debutul noului proiect: Internship Academy. Zilele de 6 şi 7 martie au reprezentat primul etapă din Bootcamp-ul mult aşteptat de partcipanţi.

            Primele zile de proiect au fost precedate de evenimentul de deschidere a proiectului, la care au fost prezenţi principalii parteneri. Astfel, am asistat la discursul reprezentanţilor BT, Yardi şi Sykes. Pe parcursul serii, ne-au fost împărtăşite experienţe profesionale de către speakeri precum Ioana Aramă sau Diana Câmpian.

            Primul week-end din proiect se desfășoară într-o locaţie ce ne-a devenit din casă ,,acasă”, CCS sau Casa de Cultură a Studenţilor. După cum toţi studenţii ştiu, aceasta ne pune mereu la dispoziţie un spaţiu călduros, potrivit activităţilor tinerilor din Cluj.

            Prima zi începe rapid şi deloc surprinzător cu un moment plin de jocuri de cunoştere, suţinut de Alexandra Timiş. MeetUP ne-a ajutat să reţinem cât mai multe nume şi feţe în mod involuntar, creând astfel o atmosferă relaxantă, care devine, încet, încet familiară pentru toţi dintre noi. Ne mărim orizontul şi, implicit, cercul de cunoştinţe, atingând unul dintre scopurile oricărui proiect- networkingul.

            Alexandra ne-a arătat încă o dată că mişcarea browniană uneşte oamenii şi că împreună putem genera schimbarea.

            Internships- the journey, cel de-al doilea trainig al Alexandrei, continuă ideea celui de dinainte. În acest mod, pe lângă o prezentare plină de noi informaţii şi de sfaturi utile, interactiviatea şi distracţia nu au lipsit. Cu siguranţă, fiecare dintre cei din sală va avea în minte, la auzul acestui nume, cele trei interviuri ca au avut loc între participanţi. Tema acestora era obţinerea unui internship pe domenii diferite, de la marketing la relaţii internaţionale.

            În primă instanţă, cei doi intervievatori şi cei doi recruţi au exemplificat situaţii diferite, amuzante şi asumate. Apoi, Alexandra a simulat un interviu din experienţa sa în postura de recruter. Pe lângă infromaţiile precise, ne-au fost împărtăşite inside-uri preţioase.

            Am încheiat prima zi cu workshop-ul livrat de BestJobs, despre tipurile de aplicaţii pentru un job, tips&tricks şi despre greşelile frecvente din scrierea unui CV. Sesiunea de întrebări adresate de către partcipanţi a depăşit, ca durată, prezentarea propriu-zisă, cea iniţială. Vlad, cel ce a ţinut trainigul, ne-a oferit informaţii de un real ajutor care ne-au făcut să ne ajustăm considerabil forma CV-ului nostru.

            Cea de-a doua zi a început cu un trainig legat de Asumarea responsabilităţii, susţinut de Adrian Popa.

            Adi ne-a cucerit pe toţi încă de la intrare, prin stilul său de a fi şi de a povesti. Pe lângă faptul că am avut parte de interactivitate şi glume bine plasate, ne-a adus buna dispoziţie şi fericire pe chip chiar dacă era sâmbătă dimineaţă, iar noi stăteam pe scaune mai puţin entuziaşti la început.

            Prezentarea nu a inclus jocuri sau activităţi care să ne aducă împreună, dar a compesat şi chiar a depăşit standardul de calitate la care ne aşteptam. Aceasta a fost urmată de o sesiune de întrebări puse de partcipanţi.

            Cu toate acestea, lecţia cu care toţi am rămas după momentul lui Adi a fost cea despre integritate şi despre îndeplinirea sarcinilor. În plus, ne-a delimitat concepte de respect faţă de sine şi faţă de ceilalţi, dându-ne exemple concrete despre momentul în care nu trebuie să ne frustăm pentru actele celorlaţi.

            Următorul moment a fost al Mădălinei Hodorog, un moment de #EducaţieAltfel, care ne-a scos treptat din zona de confort. Au fost multe exerciţii care să ne facă, mai întâi, să ne cunoaştem reciproc, apoi să descoperim întrebări la care unii nu avem încă răspunsuri.

            Trainigul Mădălinei a fost aplicat pe domeniul profesional, confruntându-ne cu aceleaşi cuvinte cheie: piaţa muncii, domeniul de activitate sau competenţe cerute. Am fost împărţiţi în grupe, am avut sarcini diverse, am scris pe foi de flipchart şi a trebui să ne încredem în ea, mergând cu ochii închişi.

            În mod inconştient, toţi ne-am depăşit bariele mintale sau preconcepţiile şi am intrat în joc cu uşurinţă, ceea ce a fost un pas important şi a adus un strop de magie educaţiei.

            Această zi s-a finalizat cu un workshop susţinut de Gabriela Martin. Astfel, am participat la o prezentare, de asemenea, interactivă. Am început cu un exerciţiu aparent simplu, de a transmite unul altuia ceea ce învăţasem. Apoi, am fost împărţiţi în grupe, pentru a afla momentele în care suntem proactivi.

Articol realizat de Irina Fodor

Photo: Vlad Chețan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *