Prima zi de SimPE #XI

Prima zi de SimPE #XI

Astăzi, Facultatea de Studii Europene a fost gazda festivității oficiale de deschidere a proiectului Simularea Parlamentului European. Organizat sub egida Societății Studenților Europeniști, proiectul de tradiție al organizației a ajuns, anul acesta, la ediția cu numărul unsprezece.

Festivitatea de deschidere a avut loc în Aula Facultății de Studii Europene, fiind prezenți în sală participanții veniți din diferite centre universitare din România, voluntarii SSE, studenți, prieteni, o familie. Cuvântul de început l-a avut domnul decan al Facultății de Studii Europene, Nicolae Păun, care ne-a onorat cu prezența sa și ne-a adresat câteva cuvinte despre importanța proiectului în contextul alegerilor europarlamentare din 26 mai și a Summit-ului de la Sibiu de la sfârșitul săptămânii. De asemenea, acesta a mai punctat și necesitatea colaborării europene pentru a evita transformarea Europei într-un muzeu de antichități al planetei. În încheiere, domnul decan a subliniat importanța generației tinere care are responsabilitatea de a privi bidirecțional, atât în trecut, pentru a-l curăța de prejudecățile și reminescențele perioadei comuniste, cât mai ales spre viitor în vederea asigurării unui parcurs organic, corect pe drumul democrației liberale.

Festivitățile au continuat cu prezentarea directorilor de comisie, aleși dintre foștii participanți la proiect, fiecare împărtășind câte puțin din experiențele lor anterioare, motivând totodată importanța SimPE-ului ca modalitate de dezvoltare personală și profesională, de îmbinare a plăcutului cu utilul, de coagulare a unei rețele sociale prin care participanții să poată realiza un schimb constructiv de idei și după încheierea proiectului.

Ceremonia a fost urmată de o scurtă prezentare a metodologiei de desfășurare a SimPE-ului și de o conferință intitulată „Tinerii și alegerile europarlamentare – perspective asupra viitorului” susținută de studenta Regina Mogorean și de masterandul Răzvan Ceuca. Cei doi ne-au vorbit despre importanța exercitării dreptului de vot, în special în rândul tinerilor și de responsabilitatea pe care o au aceștia în contextul unei lumi în schimbare.

După această incursiune în cadrul proiectului care a avut rolul de a-i familiariza pe participanți cu metodele de desfășurare  și de a-i pune în temă, ziua a continuat cu activități mai informale, de descoperire și cunoaștere a Clujului, totul culminând cu o seară socială desfășurată într-un ambient călduros.

Aceasta a fost retrospectiva primei zile din cadrul proiectului Simularea Parlamentului European, anunțându-se a urma o săptămână plină de activități, ședințe, întruniri și dezbateri pe diverse teme și comisii.

Articol realizat de:
George Luțu Pristavu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *