Președinția României la Consiliu UE – retrospectivă

55 de zile au trecut din momentul în care România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, una extrem de importantă în contextul anului 2019, a alegerilor pentru Parlamentul european și problematicilor continentale și globale. Fiind sub motto-ul „coeziunea, o valoare europeană comună, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență”, programul are la bază dezvoltarea Europei pe 4 paliere: Europa mai sigură, Europa ca actor global, Europa convergenței și Europa valorilor comune.
Președinția se asigură prin rotație la fiecare 6 luni și este pentru prima dată când România deține această funcție. Ce implică aceasta? Rolul statului român este acela de a gestiona avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurare a continuității agendei, conduce reuniunile din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului, comitete, grupuri de lucru și se asigură că este aplicat Regulamentul de procedură.
Până în prezent, contribuția României a fost una destul de productivă, reprezentanții români aducându-și aportul într-o manieră considerabilă la problematici diverse, de la domeniul transporturilor, a muncii și până la cele privind drepturile de autor, programul Europa digitală sau domeniul energetic.
- Ambasadorii au aprobat pentru președinția română un mandat de negociere cu Parlamentul European pentru a permite operatorilor de transport rutier cu mărfuri și operatorilor de transport cu autocarul și autobuzul cu licență în Regatul Unit să transporte mărfuri și pasageri între Regatul Unit și cele 27 de state până la 31 decembrie 2019.
- Președinția română a ajuns la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorități Europene a Muncii (ELA), cu scopul de a sprijini statele membre în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilității forței de muncă precum și a coordonării sistemelor de securitate socială.
- Reprezentanții Președinției României a Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la proiectul de directivă care introduce modificări ale normelor UE în legătură cu drepturile de autor existente ca parte a creării unei adevărate piețe unice digitale a uniunii.
- Acord politic provizoriu în negocierile cu Parlamenul European în ceea ce privește programul Europa Digitală. Astfel, se urmărește consolidarea capacităților digitale strategice ale Europei precum și asigurarea investițiilor ncesare în domeniul securității cibenetice, al inteligenței artificiale și al competențelor digitale. A fost primul dosar din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 care a obținut un acord provizoriu cu Parlamenul European.
- Președinția română a avasat într-un timp record revizuirea directivei privind Gazele Naturale ajungând la un acord provizoriu cu Parlamentul European. Modificarea va face cadrul juridic al EU aplicabil în egală măsură pe tot teritoriul, va spori transparența și va asigura echidistanța juridică atât pentru investitori, cât și pentru utilizatorii rețelelor.
- S-a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European în privința unei reforme ce va contribui la reducerea emisiilor globale generate de transporturi și va condiționa nivelul poluanților și al poluării.
###
Articol co-realizat de:
Andrei Pristoleanu
George Luțu Pristavu