Societatea Studenților Europeniști
Pregătește-ți cravata și agenda de europarlamentar! SimPE XIII începe în curând!

Pregătește-ți cravata și agenda de europarlamentar! SimPE XIII începe în curând!

Proiectul național, „Simularea Parlamentului European” (SimPE), marca Societatea Studenților Europeniști (SSE), revine, în cea de a XIII-a ediție, cu o nouă tematică relevantă și de actualitate, focusată pe „Rolul creativității și implicării civice în dezvoltarea competențelor tinerilor europeni”.

În perioada 10-16 Iulie 2023, peisajul clujean va fi completat de prezența participanților care vor prelua, pentru o săptămână, rolul de europarlamentari. Prin crearea unui mediu de educație semi-formală, proiectul își propune stimularea implicării tinerilor în dezvoltarea societății civile și informarea acestora în ceea ce privește importanța procesului decizional.

Luni, 10 iulie 2023, va avea loc gala de deschidere, la Casino- Centrul de Cultură Urbană, din Cluj-Napoca,  în cadrul căreia vor fi prezente modele din spațiul academic și spațiul public care vor transmite un mesaj axat pe diverse subiecte de interes major în societatea contemporană, ce derivă din tematica ediției din acest an, cum ar fi procesul decizional în Uniunea Europeană, importanța implicării civice din partea tinerilor, nevoia continuă de inovare și schimb de bune practici între generații sau prioritățile și provocările cu care ne confruntăm la nivel internațional. 

Următoarele patru zile sunt destinate ședințelor de partide și de comisii. Fiecare participant, care îndeplinește rolul de europarlamentar, devine reprezentantul unui partid politic. Un aspect inovativ al acestei ediții constă în faptul că fiecărei zile îi este destinată analizarea unei rezoluții, specifică pentru o comisie diferită. Astfel, participanții vor avea oportunitate de a aprofunda și de a-și testa capacitățile de dezbatere prin subiecte diferite și intrigante, în fiecare zi. De asemenea, prin abordarea temelor politice de actualitate, participanții își vor exersa abilitățile de leadership, public speaking și crisis management. După aceste zile de dezbateri intense, va avea loc ședința plenară, în urma cărora va fi oferit votul final în privința noilor amendamente, rezultând patru rezoluții adaptate.

Desigur, pe parcursul proiectului, se va pune accentul și pe partea de networking, pentru asigurarea unei experiențe complete și calitative. În ultima zi a proiectului, va avea loc  gala de închidere, care se va finaliza cu premierea celor mai implicați „europarlamentari”.

Dacă vrei să afli mai multe despre această ediție SimPE urmărește-ne pe pagina noastră oficială de instagram @simpe_oficial.

Este important de menționat faptul că acest proiect este realizat datorită implicării partenerilor noștri instituționali, anume: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Studii Europene, Casa de Cultură a Studenților ,,Dumitru-Fărcaș’’ Cluj-Napoca, Biroul Parlamentului European în România și, nu în ultimul rând, Reprezentanța Comisiei Europene în România.

#FiiTuSchimbarea

#SimPE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *