Covid 19

Covid 19

De aproape 3 luni cele mai mediatizate cuvinte ale vremii sunt coronavirus, infecţia cu COVID-19 şi prevenţie. Suntem asaltaţi cu ştiri dintre cele mai negative, cu numărătoarea deceselor şi a cazurilor de îmbolnăvire. Titluri bombastice şi imagini spectaculoase sunt pe marile ecrane. Sute de campanii de promvare a măsurilor de prevenţie sunt difuzate zilnic. Ni se transmite că cel mai important lucru în acest moment este să ne focusăm pe date reale. Astfel, SSE se alătură iniţiativei de a rămânem corect informaţi.

De departe însă, cel mai important din această perioadă este să reţinem măsuri de protecţie universal valabile:

1. Spălaţi-vă pe mâini cât mai des.

2. Nu vă atingeţi faţa fără ca mâinile să fie curate.

3. Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi.

4. Curătaţi suprafeţele cel mai des utilizate cu dezinfectanţi sau alcool medicinal.

5. Utilizaţi masca de protecţie în spaţiile închise.

6. Luaţi antivirale sau antibiotice doar cu prescripţia medicilor.

7. Dacă v-aţi întors din locuri în care infecţiile cu orice boală sau virus sunt frecvente, anunţaţi medicul de familie.

Toate aceste sunt modalităţi de a te proteja pe tine şi pe ceilalţi, iar respectarea lor face posibilă crearea unui viitor sigur împreună. În acest context, este necesar să punctăm anumite date asupra acestei infecţii:

Virusul de tipul COVID-19 nu a fost cunoscut în nicio parte a lumii până în decembrie anul trecut, când a apărut primul focar de infecţie în China. Modul de transmitere al acestuia este reprezentat de contactul cu persoane deja infectate care tuşesc sau strănută, prin eliberarea unor secreţii sub forma unor picături. De asemenea, aceste picături se pot aşeza pe diferitele suprafeţe din jurul persoanei suspecte, care odată atinse dau mai departe virusul. Acesta fiind motivul principal al indicaţiilor de dezinfectare. 

Din informaţiile pe care centrele medicale le au în prezent, nu există un tratament care să prevină sau să vindece infecţiile cu COVID. Există însă posibile vaccinuri şi medicamente în curs de investigare.

În legătură cu numărul vehiculat de spitalizări ale persoanelor infectate, acestea au prezentat şi alte boli grave, iar majoritatea pacienţilor se recuperează în urma îngrijirii din faza incipientă, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ştirea apariţiei acestui nou tip de infecţie a afectat semnificativ populaţia europeană şi nu numai. Statele cele mai afectate de virus au demarat acţiuni de restricţie a întâlnirilor face to face pâna la radicarea acestuia. Cu toate acestea, în acest moment cel mai important pentru viitorul nostru este să reducem cât mai mult contactul cu alte persoane şi să creştem măsurile de protecţie în spaţiile publice închise.

-Irina Fodor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *