Societatea Studenților Europeniști
SSE Cluj

Academic Writing Week

Anul 2020 reprezintă începutul unei noi ere, o eră a perfecționării și dezvoltării realizărilor din domeniul academic. Cu scopul de a dezvolta capacitățile și aptitudinile studenților în domeniul cercetării și scrierii academice, Societatea Studenților Europeniști inaugurează prima ediție a proiectului Academic Writing Week. Ajungând în punctul de a face un proiect pentru facultate sau gândindu-se cum să își scrie licența, mulți studenți nu știu care sunt primii pași pentru a elabora o astfel de lucrare. În acest caz, Academic Writing Week are scopul de a elucida toate misterele care se pun în calea scrierii unei lucrări în corespundere cu rigorile academice. Academic Writing Week este un proiect destinat studenților Universității Babeș-Bolyai care se desfășoară în perioada 23-27 martie 2020, având la bază numeroase modalități formale și informale de educare care vor fi puse în practică prin workshopuri, traininguri și conferințe susținute de către profesori specializați în diferite domenii (științe economice, politice, sociale etc.). Aceste activități vor ajuta studenții să respecte rigorile academice de limbaj și structură, să selecteze sursele bibliografice cele mai relevante, să utilizeze sistemele de citări, referințe și vor afla care sunt rigorile acestora.

De asemenea, va avea loc o sesiune de Tips and Tricks, o sesiune de consultări pe baza propunerilor de cercetare și o sesiune de informare în legătură cu metodele de publicare și mediatizare a lucrărilor academice. Aceste sesiuni, care au ca scop perfecționarea capacităților de scriere academică, vor culmina cu o activitate în cadrul căreia fiecare student participant va pregăti un demers academic de cercetare.

Frica de eșec și lipsa experienței nu reprezintă obstacole pentru Academic Writing Week. Orice nelămurire, enigmă poate fi clarificată de către profesorii implicați în activitate, dorindu-se o colaborare cât mai eficientă între cele două părți. E posibil ca studenții care vor dori să participe la un asemenea proiect să fie îngrijorați de suprapunerea orarului cu workshopurile și trainingurile. SSE s-a gândit chiar și la asta, întrucât toate activitățile se vor desfășura după cursuri, pentru ca fiecare participant să beneficieze de tot ceea ce are Academic Writing Week de oferit. Proiectul își propune inițierea studenților în tainele scrierii academice, punerea în practică a celor dobândite în urma participării la proiect prin intermediul unor cercetări elaborate de către studenți, dar și implicarea activă a acestora în mediul academic și în obstacolele care intervin aici. Ca urmare, cu ocazia primei ediții a proiectului Academic Writing Week, seriozitatea, creativitatea și distracția se vor îmbina timp de 4 zile pentru a desluși enigmele scrierii academice.