9 Mai – SimPE și Ziua Europei

9 Mai – SimPE și Ziua Europei

Ziua Europei, Ziua capitulării oficiale a Germaniei naziste și încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua Proclamării Independenței de stat a României, cu alte cuvinte 9 mai, zi de importanță națională și internațională, prezintă o semnificație aparte pentru studenții Facultății de Studii Europene și pentru voluntarii Societății Studenților Europeniști. Ce a semnificat data de 9 mai pentru noi și cum ne-am petrecut ziua? Într-un stil european, fără doar și poate!

Am sărbătorit ziua într-un stil aparte, specific momentului, lucrând în cadrul proiectului Simularea Parlamentului European, ediția a XI-a. Demarat la începutul săptămânii, proiectul a ajuns în a patra zi, o zi plină de dezbateri, sedințe și confruntări politice. Dacă primele zile au fost caracterizate de tatonări succesive, de cunoaștere reciprocă a colegilor de partid și de comisie, astăzi lucrurile s-au mișcat la turație maximă. Ședințele de partid au fost animate de un dialog constructiv, de o colaborare eficientă, în timp ce în cadrul ședințelor de comisie, atmosfera a fost una antrenantă, confruntările  dintre membri fiind pline de dinamism și energie.

Ușor, ușor conlucrarea participanților a devenit una organică, așezată și organizată coagulându-se un fel de legătură la nivel discursiv între aceștia. Amendamentele și rezoluțiile au curs pe bandă rulantă. Modificate, eliminate sau adăugate acestea au fost într-un număr impresionant, evidențiind astfel cotele maxime la care au ajuns implicarea și determinarea participanților.

Pentru noi, Ziua Europei a reprezentat mai mult decât o simplă festivitate comemorativă, mai mult decât un memento al unor vremuri de mult apuse, peste care ne aplecăm privirile cu o melancolie mocnită. Ziua Europei este o zi a efortului necontenit depus de înaintașii noștri pe urmele cărora vrem și noi să pășim, să ne ridicăm la înălțimile atinse de un Robert Schuman, de un Jean Monnet, de o Simone Weil sau Louise Weise. 9 mai este despre conștiința europeană, despre acest conglomerat de culturi, română, franceză, germană, poloneză, italiană etc., diverse și diferite luate individual, însă unite sub forma culturii europene. 9 mai este despre valorile europene, comune și dezirabile de la un capăt al continentului la celălalt, valori în care credem cu sfințenie, pentru care s-au purtat și încă se poartă războaie. 9 mai este despre EU și despre noi.

De Ziua Europei, am fost cu gândul la trecut și cu privirea spre viitor!

Articol realizat de:
George Luțu Pristavu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *