Președinția României la Consiliul UE – evenimente recente
O săptămână plină pentru reprezentanții președinției României la Consiliul Uniunii Europene. O săptămână încărcată de întruniri formale și informale, de acorduri și conferințe organizate și prezidate de specialiștii români. Dintre cele mai importante evenimente amintim:
- Parlamentul European și reprezentanții președinției române a Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu privind o propunere de consolidare a gestionării infrastructurii rutiere cu scopul de a reduce accidentele rutiere. Reforma va extinde domeniul de aplicare pentru a include autostrăzi și alte drumuri principale din afara rețelei transeuropene de transport (TEN-T), precum și drumuri situate în afara zonelor urbane, construite prin utilizarea de fonduri UE. Propunerea va introduce o evaluare a siguranței rutiere la nivelul întregii rețele rutiere, ținându-se cont, în mod sistematic, de pietoni, cicliști și alți utilizatori vulnerabili ai drumurilor, deoarece aceștia au reprezentat aproape jumătate din decesele cauzate de accidente rutiere. Rezultatele obținute vor fi utilizate pentru a efectua inspecții de siguranță rutieră și măsuri directe de remediere.
- Consiliul a confirmat acordul Președinției române la Consiliul UE cu Parlamentul European, din data de 19 februarie, privind cei mai periculoși poluanți din lume. Astfel au fost înăsprite regulile privind substanțele chimice organice și valorile maxime, cu scopul de a contribui la protejarea populației și a mediului înconjurător.
- Reprezentații permanenți la UE au aprobat poziția Consiliului privind o propunere de facilitare a accesului la piețele financiare a IMM-urilor care urmăresc să fie cotate și să emită valori mobiliare, garantându-se astfel protecția investitorilor și integritatea pieței. Președinția română va începe negocierile cu Parlamentul European pe 6 martie. Normele propuse vizează reducerea sarcinii administrative, eliminarea birocrației cu care se confruntă întreprinderile mici, precum și modificări aduse regulamentelor privind abuzul de piață și privind prospectul.
- În perioada 26-27 februarie 2019, Ministerul Justiției în colaborare cu Consiliul Europei (Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București) a organizat Conferința „Justiție penală în spațiul cibernetic”. În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți și experți în criminalitatea cibernetică din statele membre ale Uniunii Europene, din cadrul instituțiilor europene, din partea Parteneriatului Estic, din statele semnatare ale Convenției de la Budapesta și din partea furnizorilor de servicii informatice. Conferința vine și în contextul în care România are drept prioritate în cadrul Președinției Consiliului UE avansarea procesului de negociere a pachetului legislativ E-evidence și coordonarea acestuia cu negocierea celui de-al doilea Protocol adițional la Convenția Consiliului Europei.
- La 1 martie a avut loc, la București, Conferința „Următorii pași pentru a face din UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenței antimicrobiene”. La eveniment au luat parte demnitari, experți din domeniul sănătății umane, veterinare, precum și din domeniul mediului. S-a discutat necesitatea susținerii, pe viitor, a cercetării pentru găsirea de alternative noi în domeniul terapiei antimicrobiene, precum și respectarea și implementarea regulamentelor și a procedurilor din acest domeniu în vederea micșorării decalajelor dintre state.
Într-o altă ordine de idei, Laura Codruța Kövesi a primit susținerea membrilor Parlamentului European în competiția pentru preluarea funcției de Procuror-șef european, în ciuda opoziției venite din partea Guvernului României.
În final, vă prezentăm un mic chestionar/aplicație dezvoltată de VoteWatch Europe, un serviciu de analiză și prognoză ce se bazează pe date bine verificate. Acest chestionar conține 25 de întrebări ce au la bază decizii luate de Parlamentul European din 2014 până astăzi, pentru a vă determina profilul politic (pentru o mai mare acuratețe a testului vă recomandăm să indicați la fiecare întrebare gradul de importanță al acesteia):https://www.politico.eu/interactive/youvote-eu/
# # #
Articol co-realizat de:
Andrei Pristoleanu
George Luțu Pristavu